Pilates en fysiotherapie: samen sterk

Steeds vaker verwijzen fysiotherapeuten mensen door naar Pilates Studio Pitonyasa. Soms gaat het om Pilates als aanvulling op fysiotherapie. Een andere keer komen mensen bij mij terecht, nadat de fysiotherapeut zijn behandeling heeft afgerond. Pilates is dan bedoeld om de stabiliteit van de romp en de beweeglijkheid van gewrichten te behouden. Ik ben heel blij met deze ontwikkeling. Samen staan Pilates en fysiotherapie immers sterk om jouw lichaam nog sterker te maken.

Onderhoud blijft nodig

Door blessures, ongelukken of houdingsproblemen vermindert de beweeglijkheid. Daardoor krijg je klachten zoals rugpijn of pijnlijke gewrichten. Tijdens de behandeling zorgt de fysiotherapeut ervoor dat je beweeglijkheid weer toeneemt. Hij stelt daarvoor een hersteltraject op afgestemd op jouw situatie.

Nadat de klachten verholpen zijn, is het natuurlijk belangrijk dat ze niet terugkeren. Om bijvoorbeeld te zorgen dat je lichaamshouding correct blijft, is het soms nodig dat je langdurig ondersteunende oefeningen blijft doen. Daarvoor is Pilates bij uitstek geschikt. Hiermee werk je namelijk constant aan een sterkere romp voor de lichaamsstabiliteit en verbeter je de beweeglijkheid. Dit helpt tevens om blessures te voorkomen.

Body en mind

Tijdens de therapie voer je onder begeleiding van de fysiotherapeut de oefeningen uit. Pilates haakt daarop aan door je bewust te maken van je eigen lichaam. Bij Pilates leer je namelijk door je eigen concentratie oefeningen met precisie uit te voeren. Die combinatie heet body en mind, en daarmee ontwikkel je controle over je eigen bewegingen. Doordat je zo je eigen lichaam leert kennen, helpt dit je weer bij het herstel door fysiotherapie.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe Pilates jou kan helpen? Of ervaar je meteen liever zelf wat Pilates inhoudt? Kijk dan op het lesrooster en maak een afspraak. Je bent van harte welkom!

Sandra Pagano

Posted by Sandra Pagano