Iedereen heeft baat bij Pilates

Alhoewel Pilates steeds meer aan populariteit wint, denken nog steeds veel mensen dat Pilates voor oudere of zwakke mensen is. Dat is zeker niet terecht, gezien het feit dat de klachten die Pilates kan verhelpen, algemeen van aard zijn. Pilates Studio Pitonyasa is er daarom stellig van overtuigd dat Pilates voor iedereen is.

Mannen

Pilates wordt vaak gezien als een sport voor vrouwen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het ogenschijnlijk zachte karakter van Pilates:

  • Pilates is niet gericht op het zo groot mogelijk maken van spieren
  • De aandacht ligt op de kleine in plaats van de grote spieren
  • Pilates oogt rustig en kalm in plaats van inspannend en energiek
  • Aanvankelijk kreeg Pilates bekendheid in de dans- en balletwereld

Toch is deze indruk onterecht. Alleen al de oorsprong van Pilates is uiterst mannelijk:

  • Pilates is bedacht, ontwikkeld en beoefend door een man, Joseph Pilates
  • In eerste instantie heeft Joseph de grondbeginselen en apparatuur uitgedacht om gewonde militairen te genezen
  • Later, toen Joseph dit inmiddels al verder ontwikkeld had tot een systematiek, heeft hij dit gebruikt om politiekorpsen te trainen

En kijk eens naar de grondlegger zelf:

Met de tatoeages op zijn armen ziet hij er meer uit als een ruwe zeebonk dan als een fijn gebouwd mannetje, toch?

Zwangere vrouwen

Tijdens de zwangerschap verandert er veel. Gelukkig is het vooral positief, maar soms zijn er helaas ook minder leuke veranderingen. U moet dan denken aan bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit of pijn in de onderrug. Door Pilates kunt u deze klachten sterk verminderen en soms zelfs voorkomen. Ook fysiotherapeuten zijn hiervan overtuigd en passen het inmiddels toe in hun praktijk. Pilates versterkt namelijk de spieren rondom de wervelkolom, met name die van de buik, rug, schouders en billen. Daarnaast verstevigt u de ondersteunende been- en armspieren.

Afhankelijk van hoe u zich voelt en na advies van uw arts, is het mogelijk de Pilates lessen “Pilates en Zwangerschap” te hervatten vanaf 6 tot 8 weken na de bevalling. De groepen voor “Pilates en Zwangerschap” bestaan uit 3 tot 4 personen waarmee we een aparte dag en tijd afspreken. Wilt u liever met zijn tweeën of alleen, dan is dit ook mogelijk. Het tarief voor deze Pilates lessen, zowel in groepsverband als solo of duo, is hetzelfde als voor de reguliere lessen.

Kinderen

Pilates heeft een positief effect op kinderen met een slechte lichaamshouding of met spanning in gebieden zoals de nek en schouders. Daarnaast is Pilates ook een prima toevoeging voor kinderen die dansen. Als uw kind jonger dan 18 jaar is, kunt u een afspraak maken voor Pilates les in groepsverband of solo. Vanaf 18 jaar kan hij of zij gewoon meedoen met de reguliere groepslessen om verder te gaan met de Pilates training.