Online lessen verbeteren concentratie

Door corona is de afgelopen maanden veel veranderd. Zo ben ik voor Pilates Studio Pitonyasa met online lessen gestart. Ik geef eerlijk toe dat ik in eerste instantie wel wat twijfels had over Pilates op afstand. Maar er blijkt toch een voordeel aan de online lessen. Het bevordert de concentratie, iets dat minstens zo belangrijk is bij Pilates als de lichamelijke oefeningen.

Body en mind werken samen

Joseph Pilates heeft van begin af aan gehamerd op het belang van de geest. Je kunt de oefeningen namelijk alleen correct uitvoeren als je geconcentreerd bent. Daardoor ben je immers bewust van je eigen lichaam. Verder houd je op die manier controle over je bewegingen. Om dat te benadrukken gebruikte Joseph voor zijn bewegingsleer de term contrology.

Goed luisteren

Bij Pilates lessen moet je dan ook niet kijken hoe anderen het doen. Dat leidt alleen maar af. Je moet juist aandachtig luisteren naar de aanwijzingen van de docent. Die geeft namelijk precieze instructies, soms zelfs speciaal voor jou.

Ik heb gemerkt dat de online lessen hierbij helpen. Door de afstand spitsen mensen blijkbaar hun oren nog beter. Bovendien ben je alleen met je mobiel of laptop, zodat je niet op anderen let. Het is fijn om te zien hoe sterk dat de concentratie bevordert.

Terwijl de docent kijkt

Wat betreft online lesgeven ervaar ik ook een voordeel van Pilates. Een docent moet namelijk kijken hoe jij de oefening uitvoert en daarvoor constant de juiste aanwijzingen geven. Precies daarom doet een Pilates instructeur niet mee, maar houdt hij jou nauwlettend in de gaten. Dat gaat natuurlijk net zo goed online als in de studio. Sterker nog, doordat de mensen online zo geconcentreerd werken, helpt dat weer mijn eigen concentratie!

Zelf online Pilates proberen?

Ben je nieuwsgierig en wil je zelf eens ervaren of een online les iets voor jou is? Kijk dan op het lesrooster en maak een afspraak. Je bent van harte welkom, niet alleen online maar ook in de studio!

Sandra Pagano

Posted by Sandra Pagano